«Лесь і Партнери»

У цій статті ми розглянемо плюси та мінуси шлюбного договору та надамо пораду кваліфікованого адвоката.

Ще донедавна більшість українців, як жінки так і чоловіки, скептично ставилися до шлюбного договору, вважаючи, що основа щасливого сімейного життя — любов, довіра та повага.

Проте, враховуючи останню статистику щодо кількості розлучень в Україні, все більше українців починають обережніше підходити  до процесу створення сім’ї.

Раніше вважалося, що страхувати своє майно, вступати у партнерські відносини, за яких ніхто з подружжя не претендує на майно один одного – є якимсь хитрим і несправедливим планом.

Однак останніми роками почастішали звернення щодо можливості укласти шлюбний договір.

Що таке шлюбний договір?

Шлюбний договір — це договір, який регулює майнові відносини між чоловіком і дружиною, уточнює майнові права та обов’язки як подружжя так і батьків.

Тобто документ не може регулювати особисті відносини подружжя та їх особисті відносини з дітьми.

Тому неможливо прописати в договорі обов’язки подружжя, наприклад, приготувати їжу, помити посуд, прибрати в будинку і т.п.

Кому взагалі потрібен шлюбний договір?

Шлюбний договір доцільно буде укласти особам, які:

  • вступають у шлюб з іноземним громадянином, який є представником іншої релігії;
  • фінансово забезпечені, бізнесмени, політики, представники індустрії розваг (співаки, актори, продюсери та ін.);
  • самостійно несуть фінансовий тягар забезпечення сім’ї;
  • бажають зафіксувати виконання батьками обов’язків щодо утримання дітей.

Що саме можна закріпити шлюбним договором?

Шлюбний контракт може передбачати наступне:

  • визначити перелік майна, яке дружина і чоловік передають у спільне користування, а також правовий статус майна, подарованого при реєстрації шлюбу (на весілля);
  • перелік майна, набутого за час шлюбу, яке буде вважатися частиною спільної власності подружжя або окремою власністю кожного (а не спільною власністю подружжя, частки яких при поділі є рівними);
  • можливий сценарій поділу майна, в тому числі при розірванні шлюбу;
  • використовувати майно, що належить одному або обом з них, для забезпечення потреб своїх дітей та інших осіб;
  • якщо після одруження один з подружжя переїжджає до іншого з подружжя, сторони шлюбного договору можуть домовитися про процедури, які будуть використовуватися щодо користування цим майном.. У разі розірвання шлюбу подружжя може домовитися про звільнення жилого приміщення тому з подружжя, який вселяється в нього, з виплатою грошової компенсації або без такої;
  • домовитися на проживання в житловому приміщенні, що належить одному з подружжя або перебуває у їх спільній власності, або їхніх родичів.
  • домовитися про надання аліментів одному з подружжя незалежно від непрацездатності та за певних обставин потреби у матеріальній допомозі.

Недоліки шлюбного контракту

По-перше, основним недоліком шлюбного контракту є те, що часто особа, яка бажає убезпечити свій капітал просто-напросто боїться озвучити це своєму партнеру, щоб його не образити чи не посіяти зерно недовіри у стосунках. питання, яке викликає проблему. Тому що наш український менталітет стає серйозною перешкодою для розробки та підписання угод.

Але якщо проблема укладання шлюбного договору до шлюбу не є принциповою, то ви можете переукласти шлюбний договір під час укладення шлюбу, оскільки законодавство допускає укладення шлюбного договору до та після реєстрації шлюбу.

На нашу думку, такі серйозні питання, як матеріальне забезпечення сім’ї, краще обговорювати відразу, тому що судова практика показує, що більшість сімей розпадається саме через гроші.

Поради адвоката щодо шлюбного договору 

Жінки та чоловіки в Україні давно вирівнялися у правах, обов’язках та матеріальних можливостях. Немає нічого дивного, що вступаючи у шлюб, чоловік чи жінка, чи їх батьки не будуть перейматися питаннями теоретично можливої ситуації, за якої надбане ними майно, а може і їх сім’єю може бути розділено чи відібрано. Тому адвокат радить не боятися укладати шлюбний контракт, щоб уникнути різноманітних форс-мажорних ситуацій у майбутньому, зекономити свій час, нерви та відчувати твердий фундамент ясності щодо майна, яке лишиться при кожному з колишнього подружжя у разі розлучення.

Якщо Вам потрібна індивідуальна консультація чи складення шлюбного контракту, зверніться до досвідчених адвокатів Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Автор: Ірина Лесь

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *