«Лесь і Партнери»

Аліменти на дитину – це щомісячні виплати на утримання дитини, які повинен сплачувати один з батьків (який проживає окремо від дитини).

Чим передбачено обов’язок сплачувати аліменти?

У Сімейному кодексі зазначається, що батьки повинні утримувати дитину від народження до досягнення повноліття (18 років).

Батьки також повинні сплачувати аліменти й на повнолітню дитину (до досягнення 23 років). Це стосується випадків, коли та потребує матеріальної допомоги у зв’язку з непрацездатністю або навчанням.

Розмір аліментів на дитину  у 2024 році

 Згідно зі статтею 182 частини 2 Сімейного кодексу України, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Враховуючи, що з початком 2024 року збільшився розмір прожиткового мінімуму : на дітей віком до 6 років – 2 563 грн; на дітей від 6 до 18 років – 3 196 грн., то відповідно і збільшився мінімальний гарантований розмір аліментів, який складає: для дітей віком до 6 років – 1 281,5 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 1 598 грн.

Щодо процедури встановлення розміру аліментів на утримання дитини та одного з подружжя ми розповідали у нашому попередньому матеріалі щодо доцільності у коадення шлюбного договору.

Як визначають розміри аліментів?

  • на одну дитину – ¼ від доходу;
  • на двох – 1/3 від доходу;
  • на трьох і більше – ½ від доходу.

Максимальна сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів: до 6 років – 25 630 грн.; від 6 до 18 років – 31 960 грн.

Які обставини враховуються судом при визначенні розміру аліментів?

При визначенні розміру аліментів суд має враховувати, і стан здоров’я та матеріальний стан дитини та платника аліментів, наявність інших дітей та непрацездатних родичів (чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина), права власності (нерухомість, автомобіль тощо), витрати/доходи платника тощо.

Чим відрізняється гарантований розмір аліментів від рекомендованого?

Гарантований розмір аліментів на одну дитину – це мінімальний розмір, який сплачує батько чи матір у випадку, коли їхні доходи низькі. А рекомендований розмір – це той, який встановлює суд у разі достатності заробітку платника аліментів.

 Куди звернутися для стягнення аліментів на утримання дитини?

Для визначення обов’язку сплати аліментів на утримання дитини необхідно звернутися до суду (за місцем реєстрації позивача чи відповідача) з позовною заявою про стягнення аліментів.

Час, з якого присуджуються аліменти?

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу – з дня подання такої заяви. Це прямо передбачено статтею 191 Сімейного кодексу України.

Якщо Вам необхідно швидко та ефективно вирішити питання щодо стягнення аліментів на утримання дитини, то зверніться до професіоналів Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Автор: Ірина Лесь

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *