«Лесь і Партнери»

Майнові питання між колишнім подружжям майже завжди виникають під час розлучення. У підсумку все закінчується поділом майна через суд. Розділити майно в суді неможливо без допомоги досвідченого адвоката саме у галузі поділу майна, оскільки цей напрям має багато нюансів.

Відповідно до ст. 69 Сімейного кодексу України, чоловік та дружина мають право на поділ свого майна на основі права спільної власності, причому цей поділ може бути здійснений без розірвання шлюбу. Поділ може бути здійснений за взаємною згодою, або за угодою про розподіл майна подружжя, або за рішенням суду.

Як убезпечити себе від ризиків, пов’язаних з поділом майна, ми розповідали у матеріалі про доцільність укладення шлюбного договору.

ВАЖЛИВО! Навіть якщо між подружжям не було укладено шлюбного договору, похід у суд являється остаточною інстанцією при вирішенні цієї справи. Часто рішення суду не можна передбачити і дуже важко змінити, тому ми радимо перед зверненням до суду спробувати врегулювати майновий спір шляхом медіації – укладення мирної угоди за допомогою адвоката.

Яке майно, набуте у шлюбі підлягає поділу?

Якщо ж Ви не подбали про укладення шлюбного договору перед тим, як одружуватися та надбали у шлюбі майно (квартири, машини, будинки, земельні ділянки, об’єкти незавершеного будівництва, ФОП, акції юридичної особи), то частка майна дружини та чоловіка є рівною,якщо інше не встановлено домовленістю між ними, шлюбним договором або судом.

Яке майно, набуте у шлюбі не підлягає поділу?

Статтею 57 Сімейного кодексу України, передбачено, що поділу не підлягає майно, що є особистою приватною власністю дружини чи чоловіка.

До такого майна належить:

 – майно набуте дружиною чи чоловіком до шлюбу;
•    майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
•    майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали чоловіку чи дружині особисто;
•    житло, набуте чоловіком чи дружиною за час шлюбу внаслідок його приватизації в порядку передбаченому законом;
•    земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України;
•    речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть якщо вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
•    премії та нагороди, одержані за особисті заслуги;
•    кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка належала дружині чи чоловіку, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди;
•    страхові суми, одержані за обов’язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, які були особистою приватною власністю дружини чи чоловіка.

Таким чином, у разі придбання майна у шлюбі, але за рахунок особистих коштів одного з подружжя, майно розглядається не як об’єкт спільної власності подружжя, а як роздільне майно. Особисте майно подружжя особи, за кошти якої воно було придбано.

«Цивільний шлюб»

За законом не існує такого визначення як «цивільний шлюб», такий шлюб визначається як «фактичний» або «фактичні шлюбні відносини».

Ознаками фактичного («цивільного шлюбу») є:

  • спільне проживання чоловіка та жінки;
  • ведення спільного господарства;
  • відсутність у органах РАЦСу реєстрації таких відносин.

Поділ майна у «цивільному шлюбі»

Згідно зі статтею 74 Сімейного кодексу України якщо чоловік та жінка проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на правах спільної власності, крім випадків, встановлених договором, погодженим обома сторонами.

Майно, нажите подружжям на спільні кошти в цивільному шлюбі, як правило, оформляється на одного із подружжя, що відіграє дуже важливу роль.

Майно, зареєстроване на одного з подружжя у «цивільному шлюбі», є виключно його власністю, оскільки факт проживання сім’ї ще не встановлений і все майно є приватною власністю набувача майна. Якщо інша сторона не зможе довести в суді, що майно є спільною власністю, вона позбавляється своїх прав на майно.

Звернення до суду щодо поділу спільного майна між «цивільним подружжям»

Позов про поділ майна між «цивільним подружжям» має наступні особливості:

  • необхідність доведення в суді факту спільного проживання;
  • необхідність доведення у суді, що майно, набуте під час цивільного шлюбу, є спільною власністю;
  • необхідність переконати суд у правильності поділу майна відповідно до вимог чинного законодавства, яке регулює спільне майно подружжя.

Тому при поданні заяви про поділ спільного майна «цивільного подружжя» в обов’язковому порядку необхідно пред’явити ще одну заяву для підтвердження факту спільного проживання сім’ї.

Судова практика щодо розподілу майна

Суди рідко відступають від принципу рівних долей подружжя, оскільки необхідні реальні докази того, що чоловік або дружина під час шлюбу взагалі не працювали і не намагалися знайти роботу, зловживали алкогольними напоями, сварилися, чим ускладнювали процес заробляння грошей, укладали різноманітні майнові договори, без згоди іншого з подружжя.

Майно є предметом спільної сумісної власності чоловіка та дружини і ділиться в натурі між чоловіком та дружиною. При цьому суд враховуватиме інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші дуже важливі обставини. Неподільне майно присуджується одному з подружжя.

Чи підлягає поділу майно набуде у шлюбі за кредитні кошти одного з подружжя?

Постановою Верховного Суду від 9 січня 2020 року у справі № 367/7110/14 зазначено, що спірне майно придбане за кредитні кошти, отримані подружжям за час шлюбу, відтак, право на це майно у рівних частках набули позивач і відповідач, при цьому боргові зобов’язання є спільними для обох із подружжя, незалежно від того, із ким із подружжя укладений кредитний договір. У зв’язку із зазначеним вище відсутні підстави для відступлення від засад рівності часток у спільному майні подружжя.

Наявність боргів подружжя та виникнення зобов’язання в інтересах сім’ї у вигляді повернення кредитних коштів, не змінює статусу спільності набутого за час шлюбу майна за позичені кошти, які були використані в інтересах сім’ї, а саме на придбання цього майна. Доводи щодо внесення одним із подружжя коштів у рахунок погашення кредитних зобов’язань не мають правового значення, оскільки у розумінні вимог статті 57 СК спірне майно не є особистою приватною власністю відповідача, а останній не позбавлений можливості, за наявності правових підстав, ставити питання щодо повернення за рахунок позивача половини сплачених ним після розірвання шлюбу коштів у рахунок погашення кредиту, як солідарного боржника (постанова Верховного Суду від 13 лютого 2020 року у справі № 320/3072/18).

Поділ доходів ФОП при розподілі майна подружжя

Майно ФОП вважається спільним майном подружжя і підлягає поділу між подружжям». Підлягає поділу залишком коштів на рахунку в банківській установі на час розірвання між сторонами шлюбу з виключенням витрат на оплату обов’язкових податків і зборів. При цьому, поділ відбувається, якщо ці доходи, набуті під час шлюбу та не були витрачені в інтересах сім’ї.

Відповідна позиція викладена в постанові Верховного суду від 05 липня 2023 року по справі № 295/98/21 (провадження № 61-4943св23), де суд касаційної інстанції зазначив, що поділу як спільне сумісне майно подружжя підлягають кошти, які є залишком коштів на рахунку в банківській установі на час розірвання між сторонами шлюбу.

В обґрунтування наведено, що доходи від підприємницької діяльності були отримані одним із подружжя, проте ці доходи витрачені під час перебування в шлюбі в інтересах сім`ї, що створює обов`язки для другого з подружжя, оскільки майно, одержане за договором, використане в інтересах сім`ї (частина четверта статті 65 СК України).

Майно ФОП, яке використовується для її господарської діяльності, вважається спільним майном подружжя, як і інше майно, набуте в період шлюбу, за умови, що воно придбане за рахунок належних подружжю коштів та використовується в інтересах сім’ї.

Майно, придбане хоч і у шлюбі, але за власні кошти поділу не підлягає

В разі придбання майна хоча й у період шлюбу, але за особисті кошти одного з подружжя, це майно не може вважатися об’єктом спільної сумісної власності подружжя, а є особистою приватною власністю того з подружжя, за особисті кошти якого воно придбане. Сам лише факт отримання позивачем заробітної плати не може бути доказом участі у будівництві спірного будинку, а показання свідків не можуть підтверджувати обставини участі коштами у будівництві цього нерухомого майна щодо розміру такої участі (Постанова КЦС ВС від 24.01.2020 у справі № 546/912/16-ц).

Якщо у Вас виникають питання щодо процесу розподілу майна, обов’язково зверніться до кваліфікованого досвідченого адвоката по поділу майна.

Автор: Ірина Лесь

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *