«Лесь і Партнери»

Підрозділ кримінальних правопорушень, об’єднаних єдиним предметом, а саме ухилення від несення військової служби охоплює:

  • ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу (ст. 335 КК України);
  • ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (ст. 336 КК України);
  • ухилення від проходження служби цивільного захисту в особливий період чи у разі проведення цільової мобілізації (ст. 336-1 КК України);
  • ухилення від прийняття на військову службу за контрактом (ст. 336-2 КК України);
  • ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів (ст. 337 КК України).

В умовах сьогодення найбільш розповсюдженими кримінальними правопорушеннями цього підрозділу є злочини, передбачені статтями 336 та 337 КК України.

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

Відповідно до ст. 336 КК України, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період – карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів

Відповідно до ст. 337 КК України, ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, – карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

Відповідно до ч. 2 ст. 337 КК України, ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів – карається штрафом від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Адвокат по «ухилянтам»

Адвокат по статтям 336 та 337 КК України – це спеціалізований юрист, який займається захистом прав військовозобовʼязаних та резервістів, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення ухилення від призову на військову службу.

Даний спеціаліст здійснює представництво інтересів клієнта як на досудовому розслідуванні, так і на судовому процесі.

Способи захисту по статтям 336 та 337 КК України

Залежно від обставин справи адвокат може використовувати різні способи захисту свого клієнта.

Якщо в поведінці особи немає складу злочину, можливий етап досудового розслідування у сторону закриття кримінального провадження або визнання особи невинуватою в суді.

Такий варіант можливий також якщо було порушено процедуру вручення повістки або порядок призовуна строкову військову службу, або якщо особа взагалі не підлягає призову чи має відстрочку.

Якщо підсудний дійсно винний у вчиненні злочину і усвідомлює тяжкість вчиненого діяння, то адвокат вживає заходи з метою мінімізації покарання, наприклад замінюючи реальне позбавлення волі на умовне чи штраф.

Що робити, якщо уже засуджено за ст. 336, 337 КК України?

Як вийти на свободу засудженій особі ми розказували у нашому попередньому матеріалі щодо звільнення ув’язнених для захисту Батьківщини.

Порада адвоката

Краще не грати з долею і у випадку оголошення підозри за фактом вчинення ухилення від військової служби або ухилення від постановки на військовий облік радимо негайно звернутися до кваліфікованих адвокатів Адвокатського бюро «Лесь і Партнери», які вже мають серйозний та успішний досвід у аналогічних справах.

Автор: Ірина Лесь

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *