«Лесь і Партнери»

Вступає в силу Закон про умовно-дострокове звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності №11079-1.

До кого може бути застосовано звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни?

  • засуджені до обмеження волі;
  • засуджені до позбавлення волі.

ВАЖЛИВО! Закон не застосовується до осіб, що перебувають під слідством чи щодо яких наразі йде судовий розгляд. Обов’язковою умовою застосування положень вказаного закону є наявність обвинувального вироку, який вступив в законну силу.

До кого НЕ може бути застосовано звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни?

  • засуджені за скоєння злочинів проти основ національної безпеки;
  • засуджені за скоєння умисного вбивства двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням або сексуальним насильством;
  • засуджені за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152 – 156-1 КК України (сексуальні злочини);
  • 258 – 2586, частиною четвертою статті 2861 КК України (терористичні злочини).

Чи можуть укласти контракт про військову службу з засудженим?

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначених статтею 215 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Що буде, якщо буде вчинено новий злочин у період дії УДЗ?

У разі вчинення особою, до якої було застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, протягом невідбутої частини покарання нового кримінального правопорушення суд призначає їй покарання за правилами, передбаченими статтями 71 і 72 КК України, тобто за сукупністю вироків.

Порядок умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби:

  • засуджений подає заяву до адміністрації установи викоання покарань про бажання застосування щодо нього УДЗ для проходження військової служби;
  • установа виконання покарання розглядає заяву за участю представника ТЦК та військової частини, доцільність її задоволення і якщо доходить висновку про можливість задоволення заяви, то організовує проходження ним первинного медичного огляду у закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України;
  • ТЦК надає направлення засудженому на проходження ВЛК;
  • за умови визнання засудженого придатним до військової служби, установа виконання покарання надсилає матеріали до суду.

Які документи необхідно подати до суду для умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для безпосередньої участі у обороні країни?

  • заява засудженого про бажання проходити військову службу за контрактом;
  • письмова згода командира військової частини;
  • копія військово-облікових документів;
  • копію висновку (постанови) військо-лікарської комісії про придатність особи до військової служби.

На які посади приймаються особи умовно-достроковово звільнені від відбування покарання для безпосередньої участі у обороні країни?

Особи, які умовно-достроково звільнені від відбування покарання за умов, передбачених статтею 811 Кримінального кодексу України, приймаються на військову службу до Збройних Сил України, за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського складу, а також офіцерського складу, у відповідності до військового звання, за якими вони перебувають на військовому обліку.

Відповідальність за ухилення від несення служби за контарктом після застосування УДЗ

Відповідно до ст. 3362 Ухилення від проходження військової служби за контрактом особою, яку під час проведення мобілізації та дії воєнного стану звільнено умовно-достроково від відбування покарання для проходження військової служби, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

ВАЖЛИВО! Тобто до основного вироку, на підставі якого було застосовано умовно-дострокове звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни буде додано новий термін відбування покарання.

Роздуми адвоката

Слід зауважити, що Законом не передбачена подальша доля осіб, звільнених по УДЗ для участі у обороні країни після того, як закінчиться особливий період.

Так само, як і наразі непередбачуваними наслідки вказаного Закону, чи насправді ефективними виявляться захисники Батьківщини, яка «усадила» їх колись заграти і можливо зробить те саме по завершенню бойових дій.

Однак вказаний Закон ще до його офіційного опублікування набув нечуваної популярності серед ув’язнених.

Цікавим є і той факт, що під дію Закону потрапляють як чоловіки так і жінки, у тому числі засуджені до довічного позбавлення волі.

Якщо Вам необхідна додаткова консультація щодо можливості та процедури застосування умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, зверніться до професіоналів Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Автор: Ірина Лесь

 

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *