«Лесь і Партнери»

Відповідно до ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу України державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, –карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Відповідно до ч. 2 ст. 111 КК України ті самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану, –караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Відповідно до ч. 3 ст. 111 КК України звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

Стаття 111 КК України являється найпоширенішою серед злочинів проти держави у період дії воєнного стану.

Інші злочини проти держави

Однак однорідними за предметом посягання є ст. 111-1 Колабораційна діяльність; ст. 111-2 Пособництво державі-агресору; ст. 112 Посягання на життя державного чи громадського діяча; ст. 113 Диверсія; ст. 114 Шпигунство; ст. 114-1 Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань; ст. 114-2. Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Обов’язкове залучення адвоката до досудового та судового процесу у справах щодо національної безпеки

Законом передбачена обов’язкова участь захисника підозрюваного у категорії справ проти основ національної безпеки. Правоохоронні органи залучають безкоштовних адвокатів, однак безкоштовний адвокат може не мати достатнього рівня досвіду та мотивованості забезпечити якісні адвокатські послуги, які суттєво покращать ситуацію підозрюваної особи.

Ми радимо у випадку коли, особа підозрюється у вчиненні злочину у сфері національної безпеки ОДРАЗУ звернутися до адвоката, який уже має досвід ефективної участі у даному процесі.

В умовах воєнного стану за державну зраду та диверсію передбачене максимальне покарання:

  • позбавлення волі на строк від 12-ти років до довічного позбавлення волі.
  • конфіскація всього майна.

 

До осіб, визнаних винними у вчиненні злочинів щодо Батьківщини – не можу бути застосована амністія.

Процедура доведення державної зради

Правоохоронний орган, який розслідує злочин у сфері державної зради (частіше за все за юрисдикцією це СБУ ) має довести вчинення громадянином України умисних дій, які завдали шкоди обороноздатності, суверенітету, економічній безпеці, територіальній цілісності Українитощо.

Серед цих умисних дій йдеться насамперед про шпигунство, підривну антидержавну діяльність, перехід на бік ворога в умовах воєнного стану та збройного конфлікту.

Що таке державна зрада?

Точного визначення поняття державної зради не існує. З законодавчої точки зору визначення «державної зради» недостатньо чітке.

Однак, це один з найтяжчих видів кримінального правопорушення, передбачених КК України. Тому орган, що притягає особу до відповідальності має надати беззаперечні докази вини обвинуваченого.

У деяких випадках це може призвести до затримок у розслідуванні через непереконливі або недостатні докази.

Важливість участі хорошого адвоката під час розслідування справ щодо основ національної безпеки

Кожен випадок є індивідуальним і потребує ретельного дослідження та побудови відповідної стратегії захисту. Про це ми уже розповідали у нашому матеріалі щодо особливостей ведення лінії захисту за ст. 121 КК України.

Адвокат відіграє ключову роль на досудовій та судовій стадії. Наразі існує позитивна судова практика по отриманню покарання за державну зраду, не пов’язаного з реальним позбавленням волі, внаслідок укладення угоди про визнання винуватості.

Так як ризики у таких справах достатньо високі, не варто гратися з долею, а треба одразу звернутися до кваліфікованого та досвідченого адвоката.

Щодо морального аспекту, то відповідно до чинного законодавства кожен має право на правову допомогу. Це право безпосередньо гарантується державою. Держава спрямовує реалізацію своєї правоохоронної системи. Це загальновизнані міжнародно-правові вимоги, включно з Міжнародним пактом про громадянські та політичні права.

Кожна особа має право на справедливий суд.

Автор: Ірина Лесь

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *