«Лесь і Партнери»

Відповідно до ст. 190 КК України шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Кримінальна відповідальність за шахрайство

  • відповідно до ч. 1 ст. 190 КК України просте шахрайство, – карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на той самий строк;
  • відповідно до ч. 2 ст. 190 КК України шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, – карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років;
  • відповідно до ч. 3 ст. 190 КК України шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, – карається штрафом від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років;
  • відповідно до ч. 4 ст. 190 КК України шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, – карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років;
  • відповідно до ч. 5 ст. 190 КК України шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Відмежування шахрайства від вимагання

Оскільки потерпілий бере безпосередню участь у незаконному заволодінні майном, шахрайство схоже на вимагання і також передбачає особисту передачу потерпілим майна або майнових прав правопорушнику.

Однак якщо при вимаганні потерпілий робить це під примусом, то при шахрайстві потерпілий переконаний, що він розпоряджається майном за власним бажанням і для власної вигоди або принаймні без шкоди для цих інтересів.

Впевненість особи у тому, що нічого протизаконного не відбувається є результатом впливу шахраїв з метою введення потерпілого в оману щодо законності передачі ним майна злочинцям або надання їм майнових прав.

Обман як спосіб шахрайства

Обман – повідомлення неправдивої інформації (поведінка) або приховування інформації (бездіяльність), що підлягає повідомленню, з метою заволодіння майном іншої особи або придбання майнових прав. Він може бути виражений усно, письмово, з використанням підроблених документів тощо. Якщо зловмисник підробляє або використовує підроблені документи для вчинення шахрайства, його дії слід додатково кваліфікувати за ст. 358 ККУ.

Зловживання довірою як спосіб шахрайства

Зловживання довірою – вид обману, який полягає у використанні винним довірчих відносин з потерпілим, заснованих на сімейних, службових стосунках, знайомствах та інших цивільно-правових відносинах.

Наприклад, злочинець переконує потерпілого, що хоче допомогти йому купити автомобіль і потерпілий передає йому гроші, однак злочинець просто їх привласнює.

Різницю між шахрайством і крадіжкою ми розглядали у нашому попередньому матеріалі.

З якого віку наступає кримінальна відповідальність за шахрайство?

Кримінальна відповідальність за шахрайство наступає з 16 років.

Якщо суб’єктом є службова особа, яка для обману чи зловживання довірою ви­користовує своє службове становище, то її дії повинні кваліфікуватися за сукупністю статей 190 та 364 КК України.

Чим може допомогти адвокат по шахрайству?

Робота адвоката з питань шахрайства починається зі збору фактів і доказів, з метою підготовки якісного захисту.

Після збору доказів адвокат приступає до розробки стратегії захисту. Це може включати перевірку достовірності доказів проти обвинуваченого та аналіз законності обвинувачення.

У більшості випадків адвокат з питань шахрайства може допомогти клієнтам уникнути кримінальних звинувачень за шахрайство. Це може бути досягнуто шляхом зменшення обсягу звинувачень або шляхом доведення невинуватості клієнта за допомогою аргументів, що підтверджують невинуватість клієнта.

Адвокати з питань шахрайства Адвокатського бюро «Лесь і Партнери»  також можуть домогтися звільнення клієнта від кримінальної відповідальності за вчинення шахрайства.

Наприклад, може мати місце подання позову про відшкодування збитків, вирішення спору мирним шляхом або порекомендувати участь у схемі захисту прав споживачів.

Якщо Вам необхідна допомога у кримінальному провадженні щодо шахрайства – зверніться до професіоналів Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Автор: Ірина Лесь

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *