«Лесь і Партнери»

Відповідно до ст. 185 Кримінального кодексу України, крадіжка – це таємне викрадення чужого майна.

Відповідальність за вчинення крадіжки:

– ч. 1 ст. 185 КК України: проста крадіжка – карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років;

– ч. 2 ст. 185 КК України: крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб – карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк;

– ч. 3 ст. 185 КК України: крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної* шкоди потерпілому – карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

– ч. 4 ст. 185 КК України: крадіжка, вчинена у великих розмірах** чи в умовах воєнного або надзвичайного стану*** – карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

– ч. 5 ст. 185 КК України: крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах**** або організованою групою карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

* значна шкода визнається із врахуванням матеріального становища потерпілого та якщо йому спричинені збитки на суму від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 151 400 грн. для 2024 року).

**  великий розмір від 378 500 грн. для 2024 року

*** Законом України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство» №2117-IX від 3 березня 2022 року встановлено, що вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 185, 186, 187, 189, 191 КК – автоматично кваліфікується за ч. 4 вказаних статтей.

**** особливо великий розмір від 908 400 грн. для 2024 року

Вік з якого настає відповідальність за крадіжку

Суб’єктом вчинення крадіжки є фізична осудна особа, яка досягла 14-ти річного віку.

Найпоширеніші злочини

Найпоширенішими злочинами сьогодні є злочини проти власності громадян або юридичних осіб. А найпоширенішим злочином проти власності є крадіжка, яка може статися в магазині, на вулиці або в офісі.

У багатьох випадках обвинувачені у кримінальних правопорушеннях потребують кваліфікованої правової допомоги. У цьому випадку вам слід звернутися до адвоката по крадіжкам.

Адвокатське бюро «Лесь і Партнери» надає всі види юридичних та адвокатських послуг. Наші адвокати по крадіжкам нададуть кваліфіковану консультацію, доведуть вашу невинуватість або знайдуть пом’якшувальні обставини для мінімізації покарання у суді.

Малозначна крадіжка

Особи, які вчинили крадіжку, можуть бути притягнуті не лише до кримінальної а й до адміністративної відповідальності (одна одну виключає). Все залежить від суми вкраденого. У цьому випадку потрібен адвокат по крадіжці, оскільки саме він правильно визначає суть події, що сталася та за наявності підстав переводить справу з криміналу у адміністративне правопорушення через малозначність.

Наприклад, якщо сума крадіжки становитиме 100 грн, особу буде притягнуто до адміністративної відповідальності через малозначність та накладено штраф або виправні роботи. У цьому випадку йдеться про дрібну крадіжку і вартість товару не повинна перевищувати 0,2 мінімального розміру неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

Якщо сума крадіжки досягне 300 гривень, таке діяння підпадатиме під ознаки саме кримінального правопорушення. У цьому випадку правопорушнику обов’язково потрібен адвокат за статтею 185 КК України. Адже тут вже закладена відповідальність у вигляді штрафу, виправних робіт, арешту або і позбавлення волі. І звичайно за результатами розгляду справи судом особа буде вважатися судимою, що також тягне за собою негативні наслідки.

Стаття 185 КК, відповідальність по якій залежить від тяжкості злочину, в яких розмірах він був скоєний та скількома особами. Тому, визначаючи, що є злочином, кваліфікований адвокат з крадіжок повинен правильно кваліфікувати поведінку та ретельно вивчити матеріали справи, щоб максимально допомогти клієнту.

Розмежування крадіжки від інших суміжних злочинів

Часто крадіжка неправильно кваліфікується як грабіж. Статті 185 (крадіжка) та ст. 186 КК України (грабіж) відрізняються за способом їх вчинення. Крадіжка – таємне викрадення

Іноді правоохоронці неправильно кваліфікують вказані злочини, хоча покарання за них відрізняється принципово. Однією з головних  задач адвоката є переведення більш тяжкого грабежу у крадіжку, за яку покарання значно менше.

Чим може допомогти адвокат по крадіжкам?

Якщо вам повідомили про підозру чи викликають на бесіду до слідчого, ви вже повинні знати, що говорити і як себе поводити. Адже кожне необдумане слово і вчинок можуть обернутися проти вас. Тому у вас вже повинен бути надійний фахівець – адвокат по крадіжкам. У цьому випадку консультації з адвокатом із запобігання крадіжкам зазвичай не допомагають. Потрібна допомога фахівця та подальший супровід.

Тому не варто самому собі шкодити та сподіватися, що все владнається само собою.

Краще одразу звернутися до досвідченого адвоката.

Чим може допомогти адвокат по крадіжках Адвокатського бюро «Лесь і Партнери»:

  • ознайомитися з матеріалами справи;
  • агресивно збирати докази у справі для спростування вини (якщо особа не винна);
  • здійснювати нагляд за дотриманням правоохоронцями принципів законності та верховенства права;
  • заявляти клопотання та заперечення;
  • пошук додаткових свідків;
  • визначати пом’якшувальні обставини для надання допомоги клієнтам;
  • підготовка необхідних процесуальних документів;
  • брати участь у проведенні експертиз та слідчих експериментів;
  • відвідувати судові засідання;
  • подавати апеляційні скарги та відхиляти їх.

Наші юристи з крадіжок можуть почати працювати на різних етапах процесу (від моменту підозри особи до розгляду справи). Після підписання договору з клієнтом або його родичами, адвокат по крадіжкам відразу починає працювати в інтересах потерпілого.

Юристи з питань запобігання крадіжкам представляють інтереси юридичних та фізичних осіб. Тому не намагайтеся самостійним відстоюванням своїх права та доводити свою невинуватість. Найкраще негайно звернутися до кваліфікованого спеціаліста з Адвокатського бюро «» Лесь і Партнери».

Тому, якщо у вашому житті стався злочин, головне – не нашкодити собі та обрати якісні юридичні послуги.

Якщо вас несправедливо звинуватили в крадіжці, якої ви не вчиняли, то вам варто боротися за справедливість і довірити справу адвокату по крадіжках Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Автор: Ірина Лесь 

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *