«Лесь і Партнери»

Відповідно до ч. 1 ст. 187 Кримінального кодексу України, розбій – це напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства, –карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Відповідно до ч. 2 ст. 187 КК України, розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм, – карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років із конфіскацією майна.

Згідно ч. 3 ст. 187 КК України, розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, – карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.

Відповідно до ч. 4 ст. 187 КК України, розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, –карається позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна.

У разі затримання особи чи оголошення підозри у вчиненні розбою необхідно терміново зв’язатися з адвокатом перед участю у будь-який слідчих діях.

Розмежування розбою від суміжних злочинів

Розбій, передбачений ст. 187 КК України є найтяжчим злочином серед злочинів проти власності, передбачених Розділом VI КК України. Про це ми уже згадували у нашому попередньому матеріалі, а щодо крадіжки.

Однак за своєю природою розбій межує з крадіжкою, передбаченою ст. 185 та грабежем, закріпленим у ст. 186 КК України, хоча покарання за ці злочини є значно меншими.

Спільним у цих трьох злочинах є те, що всі вони посягають на власність, однак крадіжка – це таємне викрадення майна, грабіж – відкрите викрадення майна, а розбій – напад з метою викрадення майна, небезпечний для здоров’я у момент нападу.

Основні ознаки розбою:

  • насильство або погрози насильства. Для того, щоб кваліфікувати діяння як розбій, необхідно довести факт здійснення фізичного або психологічного тиску на потерпілого;
  • заволодіння майном. Особа повинна мати намір заволодіти майном іншої особи шляхом застосування насильства або погрози застосування такого насильства;
  • протиправна поведінка. Поведінка має бути протиправною та спрямованою на вчинення злочину.

Розбій, як тяжкий злочин, може мати тяжкі правові наслідки, а обвинувачені потребують висококваліфікованого правового захисту, який Вам можуть забезпечити висококваліфіковані адвокати Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Автор: Ірина Лесь

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *