«Лесь і Партнери»

Позбавлення батьківських прав – це процес позбавлення виключно судом одного з батьків дитини обсягу прав, але не обов’язків щодо виховання дитини.

Це означає, наприклад, що обов’язок сплачувати аліменти на утримання дитини лишаються за батьками, не дивлячись на позбавлення батьківських прав.

Який орган може позбавити батьківських прав?

Батьківських прав позбавляє виключно суд.

Підстави для позбавлення батьківських прав ?

Матір або батька можуть позбавити батьківських прав, якщо вона/він:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли до неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

Ознаками такої поведінки може бути: свідома і навмисна відсутність турботи про розвиток дитини, її навчання, ігнорування потреб дитини, систематична несплата аліментів. Це мають бути не одиничні випадки, а системна поведінка. Те, що хтось з батьків не може піклуватися про дитину через свою хворобу чи з інших поважних причин – не підстава для позбавлення батьківських прав;

3) жорстоко поводиться з дитиною. Це насильство над дитиною як кимось із батьків, так і їхніми співмешканцями, якщо батьки цьому не перешкоджають;

4) хронічні алкоголіки або наркомани.

Це має бути обов’язково підтверджено медичним висновком;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини. Для цього потрібен відповідний вирок суду.

До якого віку дитини її батьків можна позбавити батьківських прав?

Позбавлення батьківських прав допускається тільки лише щодо дітей, які не досягли 18 років.

Алгоритм дій для позбавлення батьківських прав

  1. Встановити, що особа свідомо порушує батьківські обов’язки, злісно не виконує вимогита рекомендації органів опіки і піклування, служб у справах неповнолітніх, навмисно ухиляється від лікування (хронічні алкоголіки, наркомани, токсикомани) та зібрати всі необхідні підтверджуючі докази;
  2. Звернутись до органу опіки та піклування з тим, щоб отримати висновок щодо умов життя і виховання дитини, поведінку батьків, їх взаємини з дітьми та відношення до виконання своїх батьківських обов’язків;
  3. Звернутись до суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав

Хто може звернутися до суду з позовом про позбавлення батьківських прав?

Звернутись до суду з позовом про позбавлення батьківських прав має право один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров’я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Документи, необхідні для позбавлення батьківських прав:

  • копія паспорта заявника;
  • довідка про місце проживання дитини разом з матір’ю (батьком) та підтвердження факту утримання дитини;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • копія свідоцтва про розірвання шлюбу (за наявності);
  • письмовий висновок органів опіки та піклування;
  • характеристика з місця навчання дитини із зазначенням участі батьків у вихованні;
  • довідки з медичних закладів, дошкільних закладів, спортивних секцій, тощо;
  • довідка з місця роботи матері (батька), дані про доходи (того з батьків, хто звертається з позовом про позбавлення батьківських прав);
  • характеристика матері (батька) з місця роботи або проживання;
  • висновок психолога після бесіди з дитиною (психолог установи, в якій навчається дитина чи психолог органу опіки та піклування);
  • докази, що свідчать про аліментну заборгованість;
  • висновки лікарів, які підтверджують залежність одного з батьків від наркотиків або алкоголю;
  • докази вчинення насильства стосовно дитини, тощо.

Усі докази повинні беззаперечно підтверджувати провину батька (матері) та свідчити про неможливість зміни поведінки.

Які юридичні наслідки позбавлення особи батьківських прав?

Особа, позбавлена батьківських прав:

1) втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов’язків щодо її виховання;

2) перестає бути законним представником дитини;

3) втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім’ям з дітьми;

4) не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником;

5) не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов’язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування);

6) втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною.

Варто зазначити, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.

Чи можна поновити батьківські права?

  1. Позбавлені батьківських прав матір або батько мають право звернутись до суду з позовом про поновлення батьківських прав.
  2. Поновлення батьківських прав неможливе, якщо дитина була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане  судом недійсним.
  3. Поновлення батьківських прав неможливе, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття.
  4. Суд перевіряє, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.
  5. При вирішенні справи про поновлення батьківських прав одного з батьків суд бере до уваги думку другого з батьків, інших осіб, з ким проживає дитина.

Куди подається позов про позбавлення батьківських прав?

За загальним правилом позов про позбавлення батьківських прав подається до місцевого суду за місцем мешкання відповідача (особи, яку бажають позбавити батьківських прав).

Позови до одного із батьків, якого хочуть позбавити батьківських прав, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред’являються за місцезнаходженням його майна чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Позовна заява про позбавлення батьківських прав обох батьків, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред’являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з них за вибором позивача.

Чи сплачується судовий збір за позов про позбавлення батьківських прав?

За позов про позбавлення батьківських прав сплачується судовий збір. Станом на 2014 рік сума судового збору становить 1211,20 грн.

ВАЖЛИВО! При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Чи може особа позбавлена батьківських прав бачитися зі своєю дитиною?

Згідно статті 168 Сімейного кодексу України мати та батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду із заявою про надання їм права на побачення з дитиною.

Чи можна позбавити батьківських прав особу, що перебуває на тимчасово окупованій території?

Порядок позбавлення батьківських прав осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території, такий самий, як і для всіх інших осіб.

З огляду на те, що позови про позбавлення батьківства мають загальну юрисдикцію, позов необхідно подавати до відповідного суду на території України до компетенції котрого віднесено обслуговувати потреби вказаної окупованої території України.

Невелика складність у розгляді такої справи пов’язана з викликом відповідача в судове засідання. Для цього суд просто опублікував відповідні оголошення на своєму сайті. У цьому випадку розгляд справи може бути проведено за відсутності відповідача незалежно від його присутності. Якщо позивач не може бути присутнім на суді особисто через те, що проживає за містом, справа може розглядатися в режимі відеоконференції.

Чи можливо відмовитися від дитини ?

Добровільно відмовитися від дитини неможливо! Якщо чоловік не є біологічним батьком дитини – застосовується процедура оспорювання батьківства.

Чи можливо поновити батьківські права?

Мати чи батько, які були позбавлені батьківських прав, мають право їх поновити в судовому порядку лише у випадку, коли будуть відсутні підстави, які слугували для прийняття судом рішення про позбавлення батьківських прав.

Якщо Вам необхідний супровід досвідченого адвоката по сімейним справам, обов’язково зверніться до професіоналів Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Автор: Ірина Лесь

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *