«Лесь і Партнери»

Більш економічно, звичайно, скласти позов чи заяву самостійно без участі представника, однак це ризики, що документ може бути складно не правильно і Ваше звернення до суду залишиться без руху і Ви втратите час та гроші за судовий збір. Тому, краще звернутися за професійною правовою допомогою, де Вам зроблять усе швидко і правильно.
У випадку, якщо особа все ж вирішила діяти самостійно з будь-яких причин, вона може подати свій позов чи заяву до суду самостійно, виконавши наступні кроки:

1. Роздрукувати свою позовну заяву у трьох примірниках.
До суду Ви маєте подати два примірники позовної заяви з розрахунку: один екземпляр для суду, а інший для відповідача. Один аналогічний екземпляр краще залишити собі, бо він неодмінно знадобиться під час Вашої участі у судовому процесі та, щоб поставити штамп на Ваш екземпляр звернення у канцелярії суду, що свідчитиме про його надходження до відповідної установи. Кожна сторінка претензії повинна бути надрукована на окремому аркуші паперу (тобто друкується не з обох сторін паперу, а з одного боку).

2. Підготувати копії документів, що додаються до позову, у двох примірниках.
Перелік документів (додатків), що додаються до вашої претензії, зазначені у кінці позовної заяви. Цей список слідує за словом «Додаток». Зробіть дублікати кожного документа, крім двох останніх пунктів («Квитанція про сплату судового збору» та «Копія позовної заяви відповідача та додатків»). У разі, якщо Ви самостійно склали позовну заяву, не зазначивши переліку додатків, то обов’язково попрацюйте ще над документом, або зверніться за професійною допомогою, оскільки суд опирається лише на ті докази, які йому надають сторони, самостійно нічого не встановлюючи.
На кожній роздрукованій копії документа напишіть: «Згідно з оригіналом», укажіть своє прізвище та ініціали, підпис і поточну дату. Цим ви підтверджуєте, що копії документів, якими ви володієте, відповідають оригіналам.
Далі розкладіть копії документів у дві стопки в порядку, зазначеному у зверненні до суду. Візьміть один примірник позовної заяви та скріпіть у ньому копії документів, а потім таким же чином скріпіть другий примірник документів. Таким чином, у вас має бути два примірники позовної заяви з додатками та один примірник позовної заяви без додатків (для власного використання).

3. Сплатити судовий збір.
На 2024 рік судовий збір становить 40% прожиткового мінімуму (тобто 1211,2 грн.). За позовами про стягнення аліментів судовий збір не стягується.
Деталі оплати судових витрат можна дізнатися в суді, куди ви подаєте заяву. Але зручніше скористатися національним веб-сервісом https://court.gov.ua/affairs/sudytax, де можна створити квитанцію на сплату судового збору та розрахуватися карткою.
Переходьте за посиланням https://court.gov.ua/affairs/sudytax. Ви відразу побачите поле для введення назви суду в Швидкому пошуку суду. Почніть вводити назву суду, куди ви хочете подати позов, і виберіть відповідний суд зі запропонованого списку. Після цього відкриється обрана вами сторінка суду з деталями щодо сплати судового збору. Там Ви обираєте категорію справи, що Вас цікавить і сервіс сам обраховує суму судового збору та формує квитанцію, яку Ви одразу через Інтернет можете оплатити. Якщо ви бажаєте сплатити судовий збір карткою, натисніть на значок «Оплатити онлайн» і дотримуйтеся подальших інструкцій. Після успішного здійснення платежу необхідно зберегти та роздрукувати квитанцію на комп’ютері. Чек про здійснення оплати надходить на зазначену Вами електронну пошту протягом 10 хв.
Якщо ви хочете сплатити судовий збір у касі банку, натисніть кнопку «Створити квитанцію», потім завантажте квитанцію на свій комп’ютер і роздрукуйте її. За цією квитанцією ви можете сплатити судовий збір у касі будь-якого банку.

4. Підписати позовну заяву та додати квитанції про сплату судового збору.
Отже, після сплати судового збору необхідно мати квитанцію банку про суму платежу 1211,2 грн. або роздруковану квитанцію про сплату судового збору онлайн.
Отримайте копію позову з додатками та прикріпіть до нього оригінал квитанції про сплату судового збору. Підпишіть кожну позовну заяву на останній сторінці. Підпис має стояти в одному рядку між датою подання позову та Вашим прізвищем, а також на кожній сторінці копії додатків так, як це зазначено у кроці другому цієї статті.

5. Подати особисто або надіслати позов до суду.
Перш за все, необхідно правильно визначити юрисдикцію суду, до якого має бути подано позов, інакше матеріали можуть лишитися без руху, або бути поверненні заявнику. Подати позов до суду можна двома способами: безпосередньо в канцелярії суду або надіславши поштою.
Якщо суд знаходиться недалеко від вас, краще подати позов до канцелярії суду. Для цього необхідно мати при собі паспорт. Надати працівникам суду два пакети документів (позов з додатками) та копію позовної заяви без додатків. Працівники суду перевірять пакет на повноту і, якщо позов зареєстровано, копію повернуть вам (без додатків) з відміткою про те, що позов отримано.
Щоб подати претензію поштою, необхідно спочатку придбати конверт (бажано формату А4). Зазначити своє ім’я та адресу у верхньому лівому кутку конверта. У нижньому правому куті конверта вказується найменування суду, поштова адреса та поштовий індекс. Поштову адресу суду можна знайти на сайті Судової влади https://court.gov.ua/affairs/sudytax/.
Обидва пакети документів (позов з додатками) помістити в конверт і залишити копію позовної заяви без додатків собі. Надішліть конверт рекомендованим листом і не забудьте отримати поштову квитанцію з трек-номером, за яким можна відстежити доставку листа на сайті Укрпошти.
Приблизно через 10 днів після подачі позову ви повинні отримати поштою судову повістку. Ви також можете знайти заплановані дати судових засідань у розділі «Інформація щодо розгляду справ» на веб-сайті суду.

Якщо все ж процедура видажться Вам складною, то зекономте свій час на нерви, довіривши свою справу професіоналам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *