«Лесь і Партнери»

Адвокат, кандидат юридичний наук Ірина Лесь взяла участь у ІІІ Науково-методологічномусемінарі «Права людини: відображення у медіапросторі», який відбувся 20 лютого 2024 року на базі кафедри реклами і зв’язків з громадськістю Факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету (м. Київ).

Ірина Лесь виступила з доповіддю «Роль друкованих ЗМІ у процесі замовчування та дезінформації населення щодо наслідків техногенної катастрофі на Чорнобильській АЕС у перші дні після аварії» у рамках якої розглянула  в історичній ретроспективі недобросовісність друкованих засобів масової інформації та окремих журналістів, які дезінформували населення поблизу аварії на ЧАЕС, чим завдали страшних наслідків, що полягають у великій кількості уражених іонізуючим опроміненням та померлих.

 Лише у 1990 році Верховна Рада СРСР визнала, що неправдива інформація деяких журналістів і державних службовців завдала великої шкоди громадянам, які постраждали від радіаційного опромінення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Аварію на Чорнобильській АЕС в офіційних урядових документах вперше назвали глобальною катастрофою. Нижче наводиться витяг із постанови Верховної Ради СРСР від 25 квітня 1990 р. № 1452-1: «…Верховна Рада наголошує на недостатності вжитих заходів щодо ліквідації наслідків аварії. Суперечливі думки деяких вчених та експертів з питань радіаційної безпеки та зволікання з вжиттям необхідних заходів призвели до надзвичайно напруженої соціально-політичної ситуації, яка торкнулася частини населення, втрачена довіра до місцевої та центральної влади… Жителі постраждалих територій не були забезпечені належним чином чистими продуктами харчування… Проблема оздоровлення людей, особливо дітей, не вирішена задовільно… Це пов’язано з неправильними і не об’єктивними оцінками масштабів і наслідки аварії на Чорнобильській АЕС державним управлінням усіх рівнів. Результат глобальної катастрофи, погана координація дій, необґрунтована монополія на дослідження та засекречування радіаційної інформації, особливо у 1986 р., полягала у відсутності інформування населення та відсутністі відповідальних заходів щодо захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС уповноваженим державним органом».

У роботі науково-методологічного семінару взяли участь представники вищих навчальних закладів, науковці, практичні працівники та студенти, а отримані напрацювання будуть використані у практичній сфері.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *