«Лесь і Партнери»

Серед кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності одним із найпоширеніших в є службове підроблення (ст. 366 КК України), яке часто поєднується з іншими злочинами.

Службове підроблення означає: 

  • складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів;
  • видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів;
  • внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей;
  • інше підроблення офіційних документів.

Кримінальна відповідальність за ст. 366 Кримінального кодексу України 

Кримінальна відповідальність за ст. 366 Кримінального кодексу України наступає лишу у випадку, коли особа вчиняє активні дії, наприклад, невнесення будь-яких відомостей до офіційного документа, не тягне за собою відповідальності за цією статтею.

Подальше використання підроблених документів не впливає на кваліфікацію за ч.1 ст. 366 ККУкраїни. Тобто вчинення вищевказаних дій тягне за собою кримінальну відповідальність навіть за відсутності наслідків та подальшого використання підроблених документів.

Частина 2 ст. 366 КК України передбачає кримінальну відповідальність за вчинення окремих видів службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки. Тяжкими визнаються такі наслідки, які у двісті п’ятдесят і більше разів перевищують розмір мінімальної заробітної плати (378 500 грн.).

Основні моменти, на які слід звернути увагу при кваліфікації кримінального правопорушення як службового підроблення

При цьому, якщо службовим підробленням заподіяна шкода нерухомому майну і така шкода має прямий (безпосередній) причинний зв’язок із службовим підробленням, настає кримінальна відповідальність за ч. 2 ст. 366 КК України.

Предметом злочину, передбаченого ст. 366 КК України є офіційний документ.

Суб’єктом службового підроблення може бути лише посадова особа.

Частина 1 ст. 366 ККУ характеризується лише прямим умислом, тобто злочинець діяв завідомо, тобто усвідомлював неправдивий характер внесених ним до офіційного документа відомостей або усвідомлював, що виданий ним документ повністю або частково не відповідає дійсності.

Мотиви та цілі службового підроблення можуть бути різними, але це не впливає на кваліфікацію злочину.

Покаранням за вчинення службового підроблення

Покаранням за вчинення службового підроблення – штраф від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За ч. 2 ст. 366 КК України службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки (ознаки тяжких наслідків дивиться вище) тягне за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, у таких випадках необхідно в першу чергу звернути увагу на те чи є особа службовою у розумінні ст. 366 КК України та чи є підроблений документ офіційним документом.

У разі підробки документу особою, що не є службовою особою настає кримінальна відповідальність за ст. 358 КК України (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

У разі необхідності отримати індивідуальну консультацію, звертайтеся до адвокатів Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Автор: Ірина Лесь

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *