«Лесь і Партнери»

Управляючий партнер адвокатського бюро «Лесь і партнери» адвокат Ірина Лесь взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Захист прав людини на універсальному та регіональному рівнях»

Управляючий партнер адвокатського бюро «Лесь і партнери» адвокат, кандидат юридичних наук Ірина Лесь взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Захист прав людини на універсальному та регіональному рівнях», яка відбулася 08 грудня 2023 року у м. Дніпро.

У рамках вказаного заходу Ірина Лесь представила свою наукову роботу за темою: «Основні міжнародно-правові договори та багатосторонні угоди щодо забезпечення безпеки утилізації ядерних відходів».

Спокійне застосування ядерної енергії — і всі перспективи, які вони несуть з собою для людства — парадоксальним чином часто сприймаються в порівнянні з перспективами розповсюдження ядерної зброї та ядерної війни. Змішане сприйняття зрозуміло: матеріали, знання та досвід, необхідні для виробництва ядерної зброї, часто не відрізняються від тих, які потрібні для виробництва ядерної енергії та проведення ядерних досліджень.

У результаті міжнародне співтовариство завжди зосереджувалося на забезпеченні мирного та безпечного використання ядерної енергії. Підхід визначається комплексною мережею національних і міжнародних заходів.  

Оскільки було визнано, що основна відповідальність за регулювання використання ядерної енергії лежить на національних органах влади, однаково було визнано, що інші країни також можуть постраждати. Отже, регулювання ядерної енергетики, як і багатьох інших видів людської діяльності, які можуть мати потенційний транскордонний вплив, вимагає наділення міжнародної спільноти залишковою відповідальністю або, у деяких випадках, співвідповідальністю, щоб, серед іншого, забезпечити однорідність стандартів, координації, об’єднання ресурсів і послуг, а також відповідності.*

У цьому відношенні МАГАТЕ, серед інших міжнародних і регіональних організацій, виступає в якості координаційного центру. Стаття II Статуту МАГАТЕ передбачає, що «Агентство має прагнути прискорити та збільшити внесок атомної енергії в мир, здоров’я та процвітання в усьому світі» та забезпечувати, наскільки це можливо, «що надається допомога або на його вимогу або під його наглядом чи контролем не перебуває використовуватися таким чином, щоб сприяти будь-яким військовим цілям».

Протягом останніх трьох десятиліть міжнародне співробітництво в галузі ядерної енергетики привело до поєднання юридично обов’язкових правил і консультативних стандартів і правил. Ця стаття представляє огляд цієї глобальної правової бази для безпечного та мирного розвитку ядерної енергетики. Зокрема, йдеться про ядерну безпеку, радіаційний захист, поводження з радіоактивними відходами, транспортування радіоактивних матеріалів, надзвичайну допомогу та планування, цивільну відповідальність за ядерну шкоду, фізичний захист ядерного матеріалу, збройні напади на ядерні установки, гарантії та перевірка МАГАТЕ.

Міжнародний правопорядок у сфері ядерної енергетики характеризується поєднанням юридично обов’язкових норм і угод, а також рекомендаційних стандартів і правил. Ця суміш постійно змінюється. Те, що нещодавно були необов’язковими стандартами, сьогодні є обов’язковими зобов’язаннями. Конвенції у сфері фізичного захисту та сповіщення про ядерну аварію та надання екстреної допомоги є лише деякими прикладами.

Той факт, що багато нормативних актів досі не мають обов’язкової сили, не повинен викликати занепокоєння. Багато держав прийняли такі стандарти як основу свого національного законодавства. Таким чином вони, по суті, добровільно взяли на себе зобов’язання дотримуватися міжнародних норм, які вони формально вважають рекомендаціями, оскільки вірять, що це в їхніх інтересах.

Тривалий час перебуваючи в центрі процесу, МАГАТЕ залишатиметься активно залученим до прогресивного міжнародного розвитку ядерного права.

У роботі конференції взяли участь провідні учені закладів вищої освіти, наукових установ і організацій, здобувачі вищої освіти.