«Лесь і Партнери»

Суд – непередбачувана інстанція у нашій країні, точно визначити яку міру покарання визначить суд за той чи інший злочин – неможливо, тому часто для підозрюваного є достатньо вигідним заключити угоду на етапі досудового слідства. Плюсом укладення угоди є те, що особа самостійно узгоджує вид і міру покарання за скоєне кримінальне правопорушення, а суд лише погоджується з цим, затверджуючи угоду.

Укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

У кримінальному провадженні можуть бути укладені такі види угод:

  1. угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим;
  2. угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Таку угоду не можна укладати з невинною особою. Так само угода не потрібна, якщо є підстави для звільнення від кримінальної відповідальності або підстави для відмови в пред’яленні обвинувачення.

Головною умовою підписання договору є добровільна згода сторін.

Укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим

Між потерпілим і підозрюваним або підсудним може бути укладено мирову угоду у справах про проступки, малозначні злочини та кримінальні провадження, які здійснюються в порядку приватного обвинувачення.

Угода про примирення може бути досягнута потерпілим і підозрюваним, обвинуваченим, захисником чи довіреною особою самостійно або за участю інших осіб (крім слідчих, прокурорів і суддів) за згодою сторін кримінального провадження.

Слідчі та прокурори зобов’язані ознайомити підозрюваного і потерпілого з їх правами на примирення, роз’яснити механізми їх реалізації та не повинні перешкоджати укладенню угоди про примирення.

Угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості

Угода про визнання винуватості – це угода між стороною обвинувачення та захистом щодо умов відповідальності підозрюваного/підсудного.

Основним критерієм висновку є беззаперечне визнання підозрюваним/обвинуваченим своєї вини.

Через угоду про визнання винуватості підозрювана особа позбавляється можливості доказуватисвою невинуватість у суді.

Угода про визнання винуватості може бути укладена у провадженні між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим щодо:

1) кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів;

2) особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України за умови викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи у вчиненні злочину, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, якщо інформація щодо вчинення такою особою злочину буде підтверджена доказами;

3) особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Прокурор та підозрюваний/ обвинувачений можуть укласти угоду про визнання винуватості у кримінальних проступках і злочинах, наслідки яких завдали шкоду лише державним чи суспільним інтересам.

Прокурор або підозрюваний чи обвинувачений можуть добровільно підписати угоду про визнання винуватості.

Наслідки укладення угоди угоди про примирення або про визнання винуватості

Наслідками укладення угод для всіх сторін є обмеження права на оскарження вироку, а саме можливість оскарження виключно в частині невідповідності покарання умовам угоди, відсутність згоди на покарання, а для прокурора – укладення угоди про примирення у справі, де це неможливо.

Крім того, для підозрюваного/обвинуваченого наслідком підписання угоди про визнання винуватості є визнання ним своєї вини та відмова від права на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов’язаний довести всі обставини кримінального правопорушення і вину особи у його скоєнні, допитувати свідків, доказувати механізм скоєного злочину і т.п.

Для потерпілих досягнення мирової угоди означає, що розмір майбутніх позовів про компенсацію шкоди, завданою злочином не може бути змінений, однак його і не може бути змінено у меншу сторону судом. Такі обмеження служать гарантією запобігання вимаганню з обвинуваченого або підозрюваного в майбутньому після підписання та затвердження угоди.

Якщо Вам потрібна індивідуальна консультація щодо доцільності укладення угоди про примирення або угоди про визнання винуватості, звертайтеся до Адвокатського бюро “Лесь і Партнери”.

Автор: Ірина Лесь

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *