«Лесь і Партнери»

Саме по собі слово обшук за своїм значенням лякає людей, особливо тих, хто стикається з цим вперше.

ВАЖЛИВО! Особі, яку обшукують, в першу чергу, має бути повідомлено право на захист, а саме на участь адвоката під час обшуку. До прибуття адвоката обшук не має бути початий.

На що в першу чергу звернути увагу перед проведенням обшуку:

  • наявність ухвали суду на проведення обшуку;
  • правильність зазначення особи, яку обшукують (назву компанії, код);
  • відповідність адреси обшуку з адресою зазначеною в ухвалі суду (або відповідність марки, номерного та реєстраційного знаків обшукуваного авто);
  • повноваження слідчого, прокурора, який проводить обшук (їх прізвища, ім’я, по батькові мають бути зазначені в ухвалі);
  • строк дії ухвали зазначається наприкінці тексту рішення та не має перевищувати 30 днів.

Підстави проведення обшуку

Відповідно до ст. 13 КПК України не допускається проникнення в житло чи інше володіння особи, проведення огляду чи обшуку, крім випадків, передбачених КПК України. Тобто інакше ніж за наявності вмотивованого рішення суду щодо дозволу на проведення обшуку (ухвали суду). Насамперед слід розуміти, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді, в якій має бути зазначена точна адреса обшукуваного об’єкту, строк дії ухвали не більше 30 днів, а також зазначені особи, уповноважені на проведення цього обшуку.

Частиною 1 ст. 234 КПК України передбачено, що метою проведення обшуку є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, пошук знарядь вчинення злочину або майна, одержаного внаслідок злочинної діяльності, а також визначення місцезнаходження розшукуваних злочинців.

Подібні «візити» правоохоронних органів інколи складно передбачити, оскільки в своїй діяльності вони керуються одним із головних принципів: секретності та раптовості.

Проведення обшуку без ухвали суду 

Варто зазначити, що у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя та майна або безпосереднього затримання злочинця законодавець надає  право слідчим, дізнавачам і прокурорам проникати до житла чи іншого володіння.

Правила проведення обшуку 

  • Перед тим як увійти до обшукуваного приміщення, уповноважена особа роз’яснює право на захист, тобто участь у слідчій дії адвоката. Тому особа має право заявити, що бажає участі адвоката, який протягом 3 годин має прибути на місце проведення обшуку, про це обшукуваний роюить помітку наприкінці ухвали суду із зазначення прізвища захисника.
  • Обшук проодиться з обов’язковим застосуванням відеофіксації.
  • Участь понятих при обшуку є обов’язковою.
  • Слідчий, прокурор зачитує ухвалу на проведення обшуку у голос та роз’яснює що саме становить інтерес правоохоронного органу, пропонуючи добровільно видати речі та документи, зазначені в ухвалі суду.
  • Всі об’єкти, які працівники правоохоронного органу вилучають, мають бути вписані до протоколу обшуку із зазначенням місця їх віднайдення, після чого запаковані у герметичний пакет та вилучені.
  • За результатами проведення обшуку складається протокол, копія якого як і ухвала на обшук залишаються власнику обшукуваного приміщення.
  • Особистий обшук (обшук особи) не охоплюється ухвалою суду на обшук приміщення, а тому на його проведення має бути додаткова ухвала суду.
  • Наприкінці протоколу необхідно записати усі зауваження до проведення слідчої дії, звернувши окрему увагу на час її проведення, залучення спеціалістів, сторонніх осіб та чи всі вони несені до протоколу, як учасники слідчої дії.

Чи потрібний адвокат на обшук?

Хороший адвокат для участі у обшуку це колишній слідчий, який на практиці знає які помилки являються підставами для визнання обшуку незаконним.  Якщо обшук проведено з суттєвими порушеннями, то усі здобуті в ході нього докази не мають доказового значення, а відповідно мають бути повернені володільцю та виключені з уваги суду.

Ми рекомендуємо обов’язково залучати адвоката перед проведенням обшуку. Це мінімізує ризики порушення Ваших прав.

Адвокати Адвокатського бюро «Лесь і Партнери» є досвідченими професіоналами галузі кримінального права та зокрема ефективної участі у обшуках та подальших оскаржень дій правоохоронних органів.

Автор: Ірина Лесь

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *