«Лесь і Партнери»

Коли вигідніше купувати криптовалюту?

Зазвичай раціональніше купувати криптовалюту за фіатні гроші після сильного спаду ринку. Наприклад, у травні-червні 2019 р., коли ВТС подорожчав до $14 000, обмінники доплачували користувачам по 4-5% за придбання монет. Однак у разі виведення цифрових активів клієнти навпаки отримували на 4-5% менше.

Як надійно перевести кошти?

При використанні обмінників, а також при переведенні коштів надійніше використовувати стейблкоіни, наприклад, токен USDT. Його курс прив’язаний до курсу долара. Існує ризик, що під час переміщення коштів між гаманцями на ринку почнеться різке падіння. Через це трейдер, який відправив криптовалюту, може втратити капітал у разі зниження ціни. Стейблкоіни позбавляють цього ризику.

Щоб уникнути такої ситуації, деякі обмінники надають опцію тимчасового заморожування курсу. Трейдери укладають із сервісом угоду, що криптовалюта буде продана або куплена за певною ціною, і вона залишиться такою протягом вказаного терміну (як правило, 15 хвилин), незалежно від коливань ринку. Але за це може стягуватись додаткова комісія, тому необхідно докладно вивчати правила надання послуг.

Як безпечно купити крипловалюту?

Існує безліч способів придбати ВТС та інші монети. Наприклад, через обмінники та біржі, за готівку, переказом за номером телефону або навіть обмінявши на предмети з Dota 2 та Counter-Strike.

Часто уже на етапі купівлі криптовалюти можна припуститися маси помилок і втратити як частину капіталу, так і всі виділені під інвестиції кошти. Тому ми розібрали основні та не очевидні способи придбання ВТСу та інших цифрових монет.

Купівля криптовалюти через біржі

Найчастіше обмінники використовуються для введення криптовалюти на біржі та виведення з них. Але придбати цифрові монети можна і на торгових майданчиках. З одного боку, це зручніше та безпечніше, бо знижується ризик недобросовісного контрагента. Якщо користувач купує криптовалюту на біржі, яка має ліцензію, він відкидає шанс звернутися до послуг шахраїв.

Ризики купівлі криптовалюти через біржі

З іншого боку, комісії при купівлі цифрових активів можуть бути значно вищими за ті, що встановлюються обмінниками. Причина: більшість торгових майданчиків не займаються продажем криптовалюти безпосередньо. Вони укладають партнерські договори з іншими сервісами. Виходить, користувач переводить гроші сторонній компанії, вона здійснює обмін з біржею, а потім остання нараховує монети користувачеві. У такому разі клієнт платить відразу подвійну комісію, тому слід уважно перевіряти умови укладання угоди.

Однак біржі не викликають стовідсоткової довіри. Їхні керівники, як і у випадку з обмінниками, можуть виявитися шахраями. Також торгові майданчики можуть збанкрутувати або бути зламані.

Купівля криптовалюти через обмінники

Найпростіший спосіб купити криптовалюту – через обмінники. Як правило, вони дають можливість придбати найпопулярніші цифрові активи, що входять до топ-20 з капіталізації. Серед них Bitcoin, Ethereum, XRP та інші, а також стейблкоін USDT. При цьому сплатити монети можна різними способами. Наприклад, за допомогою банківських карток, платіжних систем, за номером телефону, готівкою та іншими способами.

За купівлю криптовалют через обмінники береться комісія. Її розмір може різнитися у великому діапазоні, наприклад, бути менше 1%, досягати 10% і перевищувати це значення. Але зазвичай це 1-2%.

Величина комісії залежить від криптовалюти, яку вибрав користувач, способу оплати та конкретного обмінника. Якщо монета не популярна, попит на неї буде меншим, відповідно, збори – вищими. Розмір комісії, що стягується обмінником, також може відрізнятися через величину внутрішньої комісії, яка встановлюється платіжною системою.

Визначитись із найвигіднішим курсом допоможуть агрегатори обмінників, такі як Obmify.На них можна вибрати способи оплати, що цікавлять, і бажану криптовалюту, а потім відфільтрувати всі пропозиції за ціною та іншими параметрами.

Ризики купівлі криптовалюти через обмінники

При придбанні криптовалюти через обмінники користувач вказує адресу, на яку надійдуть монети. Це може бути заздалегідь створений гаманець на біржі, холодний гаманець та інші варіанти. Дуже важливо не помилитися під час заповнення даних під час купівлі коштів та їх перерахування. Інакше у 99% випадків кошти будуть безповоротно втрачені. Але якщо це сталося, завжди слід звертатися до техпідтримки сервісу, співробітники за бажання та можливості зможуть допомогти.

Слід пам’ятати, що з купівлі криптовалют через обмінники є ризик скористатися послугами шахраїв. Тому при пошуку сервісу слід звертатися лише до тих, які мають гарну репутацію. Це можна перевірити через відгуки в агрегаторах. Також краще пошукати в інтернеті інформацію, чи не було помічено конкретний сервіс у незаконній діяльності та чи немає на нього скарг. Корисним буде при первинному використанні обмінника не переводити відразу велику суму, а почати з маленької для тесту.

Купівля криптовалюти без посередників

Обмінники – це посередники, які пропонують послуги з продажу та купівлі криптовалюти, та беруть за це свою націнку. Однак придбати цифрові активи можна і без третьої сторони, безпосередньо в інших людей. Для цього були розроблені p2p-платформи (p2p – person to person – від людини до людини). Найпопулярнішою з них є LocalBitcoins. На ній користувач укладає угоду з іншим користувачем, а сервіс виступає як гарант, що один не обдурить іншого.

Для порівняння з обмінниками, зараз курс ВТС на цій платформі становить  навіть нижче від середньоринкового значення. Однак тут є кілька мінусів. По-перше, ціна зазначається без комісії, яку візьме банк чи система за переказ. По-друге, такі сервіси менш популярні, ніж обмінники та біржі. Через це пропозицій купівлі та продажу криптовалюти тут мало, а якщо вони і є, то часто на маленькі суми.

Купівля криптовалюти через криптогаманець

Криптовалюту також можна купувати за допомогою криптогаманців. Крім придбання вони дозволяють зберігати цифрові активи, торгувати ними та обмінювати на фіатні валюти. У деяких випадках можна відкривати вклади. Наприклад, сервіс blockchain.com анонсував впровадження депозитів у ВТС з річною прибутковістю 4,5%. Інший популярний гаманець – crypto.com.

Купівля криптовалюти через криптомати

Інший варіант – криптомати. Вони працюють за аналогією з банкоматами. Користувач активує пристрій, вводить адресу, на яку надійде криптовалюта, та вносить гроші. Однак цей спосіб має суттєві мінуси. По-перше, комісії можуть сягати 5% і вище. Наразі криптомати наявні у великих містах: Києві, Львові, Харкові.

Купівля криптовалюти через Telegram-ботів

Ще один нестандартний спосіб покупки криптовалюти – через Telegram-ботів. У месенджері є спеціальні канали, де можна придбати та продати криптовалюту, а також зберігати її на гаманці, прив’язаному до Telegram-акаунту. Однак це один із найбільш ризикованих способів. Користувач довіряє свої гроші людині, яку не знає і з якою не зможе вийти на контакт, якщо щось піде не так.

Є й неординарніші способи купівлі цифрових грошей. Наприклад, їх можна отримати, обмінявши на подарункові карти або на предмети з комп’ютерних ігор. На даний момент існує безліч сервісів, що дозволяють продавати за криптовалюту скіни з Counter Strike, Dota 2 та інших ігор. Проте такі платформи беруть величезні комісії, вони можуть становити понад 10%.

Інші способи купівлі криптовалюти

Цифрові гроші поступово набувають поширення у світі. У зв’язку з цим у користувачів з’являється більша можливість інвестування в криптовалюту. Більше того, із нею починають працювати навіть банки. Наприклад, у квітні британський онлайн-банк Revolut відкрив можливість купівлі ВТСу та інших монет для всіх своїх клієнтів. До речі, компанія працює і на території України.

Найризикованіший спосіб купити криптовалюту

Купити та продати цифрові монети без посередників можна, якщо, наприклад, домовитися зі знайомою людиною в живу. У такому разі угоду можна здійснити при особистій зустрічі, розрахувавшись готівкою, банківським переказом або будь-якими іншими способами. Однак це, ймовірно, найризикованіший метод, і вдаватися до нього можна тільки з людьми, яким ви довіряєте. Інакше є ризик, що контрагент продасть криптовалюту за завищеним курсом, пропаде при отриманні грошей, привласнить їх собі, пославшись на технічну помилку. І це не всі способи обдурити та пограбувати під час особистої зустрічі.

 

Автор: Ірина Лесь

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *