«Лесь і Партнери»

Згідно зі статтею 14 Міжнародного пакту «Про громадянські та політичні права» (частина V), будь-яка особа, засуджена за вчинення кримінального правопорушення, має право на перегляд судового рішення судом вищого рівня, тобто на апеляційне оскарження.

Наразі діяльність представників судової влади викликає занадто багато запитань, щоб назвати її досконалою. Часто рішення судів є непередбачуваними, іноді навіть не законними чи передчасними.  Ось чому оскарження судових рішень є поширеним явищем. Для цього необхідно подати апеляційну скаргу в кримінальному провадженні, у цьому Вам допоможуть юристи Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Які рішення суду можуть бути оскаржені у апеляційному порядку?

В апеляційному порядку можуть бути оскаржені судові рішення, які були ухвалені судами першої інстанції і не набрали законної сили, а саме: вироки, крім випадків спрощеного провадження; ухвали про застосування чи відмову у застосуванні примусових заходів медичного або виховного характеру; інші ухвали у випадках, передбачених КПК України.

Хто має право подати апеляційну скаргу?

Апеляційну скаргу мають право подати: підозрюваний, обвинувачений, законний представник чи адвокат, прокурор, потерпілий або його адвокат, цивільний позивач чи відповідач, інші особи у випадках, передбачених КПК України. Тобто звернутися до апеляційного суду може будь-яка особа, яка має процесуальний статус у рамках кримінального провадження та інтереси якої порушені або його представник чи захисник.

Строки подання апеляційної скарги у кримінальному провадженні

Відповідно до ст. 395 КПК України  апеляційна скарга може бути подана:

  • на вирок або ухвалу про застосування чи відмову у застосуванні примусових заходів медичного або виховного характеру – протягом тридцяти днів з дня їх проголошення;
  • на ухвалу суду про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу на запобіжний захід у виді тримання під вартою або про продовження строку тримання під вартою – протягом п’яти днів з дня її оголошення;
  • на інші ухвали суду першої інстанції – протягом семи днів з дня її оголошення;
  • на ухвалу слідчого судді – протягом п’яти днів з дня її оголошення.

Як подати апеляційну скаргу у кримінальному провадженні?

Краще всього для ефективного апеляційного оскарження судового рішення звернутися до досвідчених адвокатів Адвокатського бюро «Лесь і Партнери», однак можна оформити апеляційну скаргу і самостійно.

Для того, щоб правильного оформити апеляційну скаргу Вам необхідно знайти зразок бланку в інтернеті та викласти свої вимоги з урахуванням наступного.

Апеляційна скарга обов’язково має містити:

  • дані особи, яка подає скаргу (прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, контакти);
  • рішення суду, яке оскаржується, із зазначенням назви суду;
  • вимоги особи;
  • обґрунтування вимог щодо незаконності/необґрунтованості вироку;
  • клопотання щодо дослідження доказів;
  • додатки, якими обгрунтовуються вимоги.

Апеляційна скарга подається: на судові рішення, ухвалені судом першої інстанції, – через суд, який ухвалив судове рішення. Тобто свою апеляційну скаргу Ви надсилаєте до суду першої інстанції, якщо інше не передбачено ухвалою суду, яка оскаржується.

За останні роки кількість виправдувальних вироків в Україні значно зменшилася порівняно з кількістю обвинувальних. Професійна юридична допомога юристів «Лесь і Партнери» дозволить оскаржити рішення суду.

Апеляційний розгляд 

Після надходження апеляційної скарги до суду, вона передається судді-доповідачу, який протягом трьох днів перевіряє її на відповідність вимогам статті 396 КПК України.

Суддя-доповідач за результатами перевірки апеляційної скарги приймає одне з таких рішень:

  • залишення апеляційної скарги без змін (ч. 1 ст. 399 КПК);
  • повернення апеляційної скарги (ч. 3 ст. 399 КПК);
  • Відмова у відкритті апеляційного провадження (ч. 4 ст. 399 КПК).

Відповідно до ч. 6 ст. 399 КПК, особа, яка подає апеляцію, може оскаржити рішення судді-доповідача. Якщо скаргу не розглянуто, її повернення дозволяє повторно звернутися до апеляційного суду в порядку, передбаченому КПК України.

Основні підстави для зміни/скасування винесеного рішення суду:

  • неповнота судового розгляду;
  • значне порушення вимог чинного кримінально-процесуального закону.
  • невідповідність покарання тяжкості вчиненого кримінального правопорушення.

Якщо Вам необхідна висококваліфікована допомога досвідченого адвоката для подання апеляційної скарги у рамках кримінального процесу, краще не займайтеся самодіяльністю та заверніться до професіоналів Адвокатського бюро «Лесь і Партнери».

Автор: Ірина Лесь

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *